B


Barbarea vulgaris - Gewoon barbarakruid (tweejarig, vaste plant)

Bloeit geel in april - juni en wordt 20- 90 cm hoog. Standplaats licht beschaduwde plaatsen, in vochtige, voedselrijke grond. Langs bermen, slootkanten, duinen en rivier oevers. Koolwitje, geaderd witje en bijen zijn gek op deze plant. Vermeerderen door te zaaien in het najaar.


Bellis perennis - madeliefje (Vaste plant)

Bloeit wit tot roze in mei/juli en wordt 10 a 15 cm hoog. Het bloemetje gaat dicht als het donker wordt. Standplaats zon/halfschaduw, in goede tuingrond die niet te nat is. Is niet groenblijvend en bij strenge winters niet winterhard. Per vierkante meter 9 tot 12 stuks. Zaaien in maart/juli en licht afdekken.


Bergenia - Schoenlappersplant (Vaste plant)

Wintergroen op een plek in de zon/halfschaduw. De grond dient bemest te zijn om mooiere planten te krijgen. Oud blad sterft als de plant in bloei komt. Er bestaan meerdere soorten en hybriden. Bloeien vanaf maart rood - roze en wit. Worden tussen de 30 tot 60 cm hoog. Per vierkante meter 6 stuks.


Bergenia cordifolia - Schoenlappersplant (Vaste plant)

Bloeit helder roze in maart - mei en wordt 40 a 50 cm hoog. Wil graag een plek in de zon - halfschaduw, in normale vochtige grond. Is wintergroen en winterhard. Na de bloei de oude lelijke bladeren eraf halen. Per vierkante meter 7 - 9 stuks. Vermeerderen door te scheuren.


Betula utilis 'Doorenbos' - Himalayaberk (Boom)

Wordt 20 meter hoog en bloeit met gele/groene katjes in april. Standplaats in de zon - halfschaduw, in goed doorlaatbare grond. Niet groenblijvende boom die goed winterhard is. Geeft een gele herfstkleur en na een aantal jaar een witte bast.


Botanische roos - Wilde roos (Heester)

Bloeit vanaf eind mei begin juni - september wit of roze met enkel gevulde geurende bloemen en wordt 1tot 250 hoog. Na de bloei verschijnen de rozenbottels die eetbaar zijn en vol vitaminen c zitten. Haal in maart de dode en de gekruiste takken weg en laat alle takken verder ongesnoeid zitten. Eens in de 5 a 8 jaar kun je roos tot 30 cm terugsnoeien om te verjongen.


Bougainvillea - Bougainville (Kuipplant)

Bloeit rood, oranje, paars, donkerroze en wit in juni - september. Is niet wintergroen, niet winterhard en de grondsoort moet goed doorlatend zijn, op een zonnige standplaats. In Nederland gehouden als kuipplant. Geef elke twee weken mest in juni/september. Snoeien na de bloei door lange zijscheuten met de helft terug te knippen, of alle zijscheuten terugknippen tot aan 3 of 4 bladknoppen. De snoeibeurt kan ook in het voorjaar gedaan worden, voordat de nieuwe groei begint. De bougainville bloeit op nieuw hout. Bij overwintering zorgen dat de bougainville met een droge kluit naar binnengaat en neergezet wordt op een lichte, vorstvrije ruimte bij een temperatuur van ongeveer 10 à 12 graden. Tijdens de winterperiode weinig water geven als de grond licht is uitgedroogd. Geef vanaf maart/april wanneer er nieuwe groeischeuten verschijnen wat meer water.


Brunnera macrophylla - Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Vaste plant)

Bloeit blauw in april/juni en wordt 60 cm hoog. Is niet groenblijvend, winterhard, windbestendig en wil een plek in de halfschaduw/schaduw. Kan in de zon staan, maar de grond dient vochtig te zijn. Per vierkante meter 7 stuks. Vermeerderen door te stekken of te scheuren.


Buddleja - Vlinderstruik (Heester)

Bloeit wit, paars of roze in juli/september en kan variëren van 0,50 cm tot 4 meter hoog omdat er verschillende soorten vlinderstruiken zijn. Standplaats in de zon, in vochtige goed doorlaatbare grond. Snoei na de vorst tot kniehoogte terug omdat de vlinderstruik op nieuw hout bloeit. Is niet groenblijvend en matig winterhard. Vermeerderen door te stekken. Doe dit na de vorst als je de heester hebt gesnoeid. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.


Buddleja davidii 'Black Knight' - Vlinderstruik (Heester)

Bloeit donker violet in juli/september en wordt 1,75 cm hoog. Standplaats zon, in neutrale grond. Is geurend en trekt bijen en vlinders aan. Goed winterhard en bladverliezend. Snoei de uitgebloeide aren of pluimen weg om een tweede bloei te stimuleren. In april na de vorstperiode de vlinderstruik snoeien tot 50 cm boven de grond. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.


Buddleja davidii ´Rêve de Papillon White`- Vlinderstruik (Heester)

Bloeit wit in juli/oktober en wordt 1,50 a 2 m hoog. Standplaats zon, in goede grond. Snoeien in maart - april, op kniehoogte. Kan - 20 graden verdragen en trekt bijen en vlinders aan tijdens de bloei. Vermeerderen door de toppen van de afgeknipte takken in het voorjaar in vochtige aarde steken.


Buddleja `Lilac Chip`- Vlinderstruik (Heester)

Bloeit lila in juli/september en wordt ongeveer 60 cm hoog en 80 cm breed. Is winterhard, maar niet wintergroen. Standplaats zon/halfschaduw in alle grondsoorten zolang het maar niet te nat is. Is een compacte, laagblijvende vlinderstruik die vlinders en bijen aantrekt. Deze buddleja is geschikt voor in een pot op het balkon, terras of de patio. Heeft weinig onderhoud nodig. Omstreeks eind maart voor 2/3 terugknippen.