Tuinieren in oktober

Pyracantha rogersiana - Vuurdoorn

Uitspraak = PIE-RAA-KAN-THA


De oranje bessen zijn geliefd bij sommige vogels en matig giftig voor huisdieren en kinderen. De bessen verschijnen in de herfst aan de struik.

Viburnum davidii - Sneeuwbal


De bessen van de sneeuwbal worden donkerblauw als de bloei voorbij is. De bessen worden gegeten door vogels en zijn giftig voor kinderen en dieren.

Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'


In de herfst verschijnen de felrode bessen die mild giftig zijn. De bessen zijn een voedselbron voor vogels

De bessen van de wilde wingerd


De bessen van de wilde wingerd zijn licht giftig, maar een lekkernij voor duiven en merels. In het najaar worden de bessen rijp.

Rozenbottels


Rozenbottels vind je in de herfst en de gehele winter aan de struik. Wist je dat ze eetbaar zijn? Ze zijn rijk aan vitaminen c en je kunt er siroop, jam of thee van maken.

Sambucus Nigra - Gewone vlier (Heester)

Uitspraak = SAM-BU-KUS


Bloeit in mei/juni met witte bloemen en wordt 4 a 5 meter hoog. De bessen zijn geliefd bij de vogels en je kan er vlierbessensap van maken. Standplaats in de zon/halfschaduw, in voedselrijke grond. Is bladverliezend en goed winterhard. Heeft geen snoei nodig. Bij te lange takken deze in het voorjaar inkorten.

Skimmia japonica Obsession (Heester)


De vrouwelijk skimmia draagt in het najaar rode bessen. De mannelijke dragen de bloemtrossen. Je dient dus een mannelijke plant naast de vrouwelijke te zetten voor kruisbestuiving. Standplaats enigszins beschaduwd, in goed doorlatende, humus houdende, lichtzure grond. De skimmia hoeft niet gesnoeid te worden. Hoogte 1 meter.

Callicarpa - Schoonvrucht (Heester)

Uitspraak = KAL-LIE-KAR-PA


De callicarpa bestaat uit een geslacht van wel ongeveer 140 soorten struiken en bomen. Sommige zijn groenblijvende en andere bladverliezend. In de lente bloeit de callicarpa met violet paarse bloemetjes en in de herfst kleine steenvruchtjes. De winterhardheid varieert per soort. Snoei net na de winter. Let wel op de weersomstandigheden. Standplaats zon/half schaduw, in goed gedraineerde vochtige grond. De winterhardheid varieert sterk per soort.

Euonymus europaeus - Kardinaalsmuts (Heester)

Uitspraak = EU-O-NIE-MUS


Geeft in de herfst prachtig mooi rood blad wat hij wel laat vallen. Is dus niet wintergroen, wel winterhard. Geliefd bij konijnen, ze eten de bast op, maar de struik overleeft het wel. Geeft roze vruchten die open klappen met oranje vruchtjes in de herfst. Vogels zijn er dol op. Geeft in de lente lichtgroene bloemetjes met veel nectar waar de insecten van smullen. Aan het eind van de winter kunt je de oudste takken tot laag bij de grond wegknippen. De struik kan last hebben van de stippelmot ponomenta cagnagellus. De rupsen van de stippelmot kunnen de struik helemaal kaal eten, maar zal weer volledig uitgroeien.