O


Ocimum basilicum 'Dark Opal' - Bassilicum (1-jarig) 

Basilicum wil een plek uit de wind, in de zon en heeft warmte nodig. Is 1-jarig en vorstgevoelig. Uitplanten in de tuin pas na half mei. Door de blaadjes steeds te oogsten, kom de plant niet in bloei. Bovendien blijft deze dan bossig van vorm. Vermeerderen door te zaaien in de volle grond in mei.

 

Olea Europaea - Olijfboom 

Er zijn maar enkele soorten die in Nederland kunnen leven in de volle grond, mits ze een aantal jaar oud zijn. De olijfboom is namelijk niet winterhard, maar wel wintergroen. Beter is het om ze in een pot te planten. Ze bloeien crème - wit in mei/juni en hebben een plek nodig in de zon. De vruchten die zich ongeveer na 5 jaar gaan vormen kun je oogsten. Na de oogst snoei je deze takken een stukje terug, omdat de olijf niet voor de tweede keer vruchten krijgt aan dezelfde tak. De grond dient zanderig, voedzame klei met wat kalk en voldoende vochtig te zijn, maar niet te nat. Bij een te natte grond rotten de wortels.

 

Ornithogalum dubium - Vogelmelk (Bol)

Bloeit in maart/april tot 30 a 40 cm hoog, met oranje bloemen. Wil een plekje in de zon/halfschaduw en is niet winterhard. De ornithogalum dubium is een bloembol en wordt in Engeland ook wel ster van Bethlehem genoemd.

 

Ornithogalum dubium - Vogelmelk (Vaste plant, bolgewas) 

Bloeit in maart/april tot 30 à 40 cm hoog, met oranje bloemen. Wil een plekje in de zon/halfschaduw en is niet winterhard. De ornithogalum dubium is een bloembol en wordt in Engeland ook wel ster van Bethlehem genoemd. Vermeerderen door te delen of door rijp zaad te zaaien. De zaden hebben kou nodig om te kunnen ontkiemen.